16.1.2020
I denne artikkelen gjennomgår vi følgende:
Forskjellene mellom de rettighetene man innehar ved å være gift, kontra det å velge samboerskap som en samlivsform, er større enn mange tror. Det lønner seg derfor som oftest å opprette en samboeravtale.
Samboeravtalen vil bidra til å avklare ulike situasjonene som kan oppstå, men da før de faktisk oppstår. En samboeravtale kan med fordel også oppdateres med jevne eller ujevne mellomrom.
Nedenfor følger en gjennomgang av hva som kan være lurt å tenke på når en samboeravtale skal utarbeides.
Hva reguleres ved samboeravtale?
Hvem eide hva før dere ble samboere?
En samboeravtale definerer i utgangpunktet hvem av samboerne som eier hva. I den forbindelse anbefaler vi at det utarbeides en inventarliste, slik at man har dokumentert hva den enkelte har brakt med seg inn i samboerskapet.
En inventarliste kan gjerne suppleres under samlivet om ønskelig. Fremgangsmåten for å supplere inventarlisten bør også tas inn i samboeravtalen.
Fremtidige erverv
Samboeravtalen vil normalt også inneholde bestemmelser om hva som skal skje med gjenstandene som erverves i fremtiden.
Eksempler på dette, kan være:
- eierandelene i arv og gaver
- ting som er kjøpt i felleskap
- avkastning av felles investeringer
- m.m.
Er dere oppmerksomme på dette tidlig i samlivet kan vanskelige situasjonen avverges.
Fordeling av verdier ved et brudd
Videre kan det oppstå diskusjoner om hvordan partenes eiendeler skal fordeles ved et samlivsbrudd. I den forbindelse er det lurt å innta en klausul i avtalen om hvordan dette skal løses. Man kan for eksempel innta en bestemmelse om at en eiendel skal selges dersom man ikke blir enige om fordelingen.
Hvem beholder boligen?
Dette med fordeling av eiendeler handler for mange om muligheten til å beholde tidligere felles bolig. En avtale om dette på forhånd enten i form av en forkjøpsrett for en av partene kombinert med en metode for å finne riktig pris er lurt. For samboere som har, har hatt eller venter barn sammen er retten til å overta tidligere felles bolig særskilt regulert.
- Les mer om: Overtakelse av bolig ved samlivsbrudd
Samboeravtale og gjeld
En samboeravtale bør også inneholde bestemmelser om gjeld som partene har tatt opp i felleskap.
Utgangspunktet vedrørende gjeld, er at den enkelte samboer hefter ene og alene for sin egen gjeld. |
Dekning av felles løpende utgifter, kontra nedbetaling av boliglån, er forhold om ofte fører til konflikter ved samboerskapets opphør.Hva gjelder gjeld som partene har tatt opp i felleskap, bør samboeravtalen også ha noen bestemmelser om hvordan denne er fordelt. Ønsker dere at gjelden betjenes på en bestemt måte kan det også avtales i en samboeravtale.
Hvem har egentlig eiendomsretten til boligen når partene har bidratt på ulikt vis i husholdningen?
Ulikt økonomisk bidrag til betjening av gjeld kan bidra til at eierbrøken forskyves på en måte som partene ikke tenkte på under samlivet. Er dette ikke ønskelig, skriv det ned.
En mal for alle?
Hva som skal reguleres i en samboeravtale er ofte mye av det samme for mange samboere, men partenes behov er ofte svært konkrete og spesifikke. Det anbefales derfor at det opprettes en samboeravtale som er skreddersydd for å ivareta deres behov.
DNB har utarbeidet en standard samboeravtale som kan brukes for de som ønsker det.
Krav til vitner?
Mange lurer på om det er krav om at en samboeravtale bevitnes for at den skal være gyldig. For ektefeller er det krav om at partenes underskrift av avtaler om formuesordningen (ektepakt) bevitnes. For samboeravtaler er det ikke krav om vitner for at avtalen skal være gyldig mellom dere. Prinsippet om avtalefrihet gjelder for samboere som skal inngå en samboeravtale.
Samboeravtale er ikke et gjensidig testamente
Arverett vil også være et sentralt tema mellom samboere. For selv om samboere med felles barn har en viss arverett etter hverandre, så er utgangspunktet at samboere ikke arver etter hverandre. Arveretten for samboere med felles barn etter loven er begrenset sammenlignet arveretten ektefeller har. Det samme gjelder retten samboere med felles barn har til å sitte i uskiftet bo. Samboere uten felles barn kan ikke sitte i uskifte.
- Les mer om: Uskiftet bo
I den forbindelse kan det være gunstig å opprette et felles testament, slik at man unngår å stå på bar bakke dersom partneren skulle falle fra etter et langt samboerskap.
- Les mer om: Testament
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om familierett
Både ved samlivsbrudd, arveoppgjør og i barnefordelingssaker dukker det opp vanskelige problemstillinger som må håndteres på en riktig måte. Ved riktig håndtering kan man unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste problemstillinger knyttet til familie- og arverett.