DinePenger.no: Her er fallgruvene når du gir forskudd på arv

Å gi tidlig arv er en veldig god løsning for å gi bolighjelp. Samtidig kan det gjøre et innhugg i økonomien til både foreldrene og barna om man ikke passer på, sier Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, til Dine Penger. Dine Pengers økonomiekspert Øyvind Røst mener foreldre flest bør holde igjen hjelpen til barna har kommet seg ut av lesesalen.

Av Codex Advokat og Familierettsadvokater.no
20/08/2018

Her er noen av problemstillingene dere bør tenke over ved arvehjelp til barna:

Stipend-skrell

Dersom barnet studerer er det viktig å huske på at de må ha en nettoformue på under 357.782 kroner for å sikres maksimal støtte fra Lånekassen.
For boliger regnes imidlertid ikke hele verdien som formue – maksimal ligningsverdi er 30 prosent. Kjøper du en leilighet til to millioner, betyr det at den kun gir maks 600.000 i formueberegningen. Fratrukket boliglånet vil nettoformuen i de fleste tilfeller bli null.
- Men hvis mye av boligen er finansiert med egenkapital og ikke lån, er det lurt å regne på. Hvis barna mister stipend er det kanskje bedre å vente til studiene er over, sier Setsaas.

Mindre frihet

Å gi forskudd på arv kan settebegrensninger på foreldrenes økonomiske handlingsrom. - For noen kan det være at mulighetene til å gjøre investeringer eller viderekjøp forsvinner, og da bør man tenke seg om to ganger, mener Setsaas.

Bør ha i minst to år

Som ung har man en verden foran seg, og planer kan endres raskt. Men boligkjøp favoriserer de som kan slå seg til ro på samme sted over lengere tid, påpeker ekspertene: - En tommelfingerregel er å droppe boligkjøp med mindre man skal bo der i minst to år, helst tre. Hyppige kjøp og salg betyr at transaksjonskostnadene spiser av verdien, og man kan bli veldig utsatt ved et boligprisfall, sier Røst.

Skattesmell for rastløse

Selv om barna holder på boligen, må de betale gevinstskatt om de ikke bor der selv i minst ett av de to siste årene før den selges.

  • Les artikkelen i sin helhet på e24.no.

Vi bistår klienter over hele landet.

Andreas poulsson 2020

Vi bistår deg ved spørsmål om familierett

Både ved samlivsbrudd, arveoppgjør og i barnefordelingssaker dukker det opp vanskelige problemstillinger som må håndteres på en riktig måte. Ved riktig håndtering kan man unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste problemstillinger knyttet til familie- og arverett.
Våre advokater