15.12.2020
I denne artikkelen får du svar på:
- Hva er skjevdeling?
- Hva er sammensatt skifte?
- Hva hvis fritidseiendommen kreves skjevdelt?
- Kan man avtale seg bort fra skjevdeling?
- Slik kan Codex Advokat bistå deg
Hva er skjevdeling?
Reglene om skjevdeling står i ekteskapsloven.
Hovedregelen er at verdiene man tar med inn i ekteskapet, og det man arver eller får i gave av andre enn ektefellen underveis i ekteskapet, skal man kunne ta med ut igjen hvis ekteskapet oppløses. |
Dersom en ektefelle eksempelvis bringer en gjeldfri fritidseiendom inn i ekteskapet, kan verdien av denne fritidseiendommen skjevdeles ved en eventuell skilsmisse, og arvingene kan samtidig kreve den skjevdelt ved et arveoppgjør.
- Les mer om: Arv
Hva er sammensatt skifte?
Når en ektefelle dør, skal det foretas et skifteoppgjør mellom gjenlevende ektefelle og avdødes dødsbo, og mellom arvingene i dødsboet. Dette kalles sammensatt skifte.
Ved et sammensatt skifte skjer det først et skifte av ektefellenes felleseie og deretter et skifte av avdødes dødsbo.
- Les mer om: Sammensatt skifte
Eksempel
For å illustrere hvordan et sammensatt skifte foretas, kan man ta utgangspunkt i at fritidseiendommen i eksempelet over er felleseie og ikke kan skjevdeles.
Verdien av fritidseiendommen vil da bli fordelt slik:
- ½ tilhører ektefelle A sin andel av felleseie og ½ tilhører ektefelle B sin andel av felleseie. Ektefelle B arver ¼ av den halvparten som tilhører ektefelle A. Det vil si at ektefelle B sitter igjen med 5/8 av fritidseiendommen ved arveoppgjøret mens 3/8 av fritidseiendommen fordeles på avdødes arvinger.
Ved et tenkt tilfelle at fritidseiendommen har en verdi på kr. 2 000 000, vil altså ektefelle B sitte igjen med kr. 1 250 000 av fritidseiendommens verdi. Arvingene deler det resterende, altså kr. 750 000.
Hva hvis fritidseiendommen kreves skjevdelt?
Hvis fritidseiendommen ble gjeldfritt innbrakt av ektefelle A, kan hans arvinger kreve skjevdeling.
Verdien av fritidseiendommen vil da bli fordelt slik:
- Ektefelle B har ikke krav på ½ av fritidseiendommen som sin andel av felleseie, men arver likevel ¼ av fritidseiendommens verdi. Ved at fritidseiendommen har en verdi på kr. 2 000 000, arver derfor ektefelle B kr. 500 000. Resten fordeles på ektefelle A sine arvinger, altså kr. 1 500 000.
Kan man avtale seg bort fra skjevdeling?
Svaret på spørsmålet er ja. Ektefeller står fritt til å avtale at verdier ikke skal kunne skjevdeles ved verken samlivsbrudd eller død. Dette må imidlertid avtales i en ektepakt.
Som man ser av regnestykkene over, vil et krav om skjevdeling fra avdødes barn få stor betydning for hvor mye gjenlevende ektefelle sitter igjen med.
Som arving bør man være klar over at man kan gjøre gjeldende et skjevdelingskrav mot gjenlevende ektefelle hvis ens far eller mor faller fra. Samtidig bør ektefeller vurdere om de ønsker at avdødes arvinger skal kunne gjøre gjeldende skjevdelingskrav.
- Les mer om: Ektepakt
Slik kan Codex Advokat bistå deg
- Spørsmål angående skjevdeling
- Juridisk rådgivning
- Bistand til skjevdeling
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om familierett
Både ved samlivsbrudd, arveoppgjør og i barnefordelingssaker dukker det opp vanskelige problemstillinger som må håndteres på en riktig måte. Ved riktig håndtering kan man unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste problemstillinger knyttet til familie- og arverett.